אם אתם מתכוננים להשקיע בבורסה בזמן הקרוב, כדאי שתכירו את המושג חוזים עתידיים. כמו בכל תחום בחיים, כך גם בכל אשר נוגע לעניינים הכלכליים – ידע הוא כוח. בכתבה הבאה נפרט לכם הכל אודות חוזים עתידיים ואיך כדאי להתנהל איתם בצורה הטובה ביותר.
באופן בסיסי – מה הוא חוזה עתידי?
חוזה עתידי הינו התחייבות הדדית. המתבצעת בין הצד המוכר לבין הצד הקונה נכס כלשהו. כאשר הנכס יכול להיות סחורה. מטבע. נייר ערך. וכן הלאה. החוזה מהווה את ההצהרה של המוכר על כך שהוא מתחייב לספק במועד עתידי את הנכס שעליו החוזה נחתם. מטרתו העיקרית של החוזה העתידי הינה לצמצמם עד כמה שניתן את הסיכון הכרוך בתחום מסחר זה.
שני סוגים מרכזיים של חוזים עתידיים
לאחר שהינכם כבר בקיאים במסגרת הכללית של החוזים העתידיים. נפרט עבורכם את שני הסוגים הנפוצים ביותר של חוזים עתידיים. הסוג הראשון הינו פיוצ'ר (Future). אשר הינו חוזה סטנדרטי. בזכות היותו מורכב מתנאים קבועים לגבי סוג הנכס הנסחר בבורסות השונות. מחירו. ומשך החוזה. כמו כן, על שני הצדדים החתומים על החוזה העתידי מסוג זה להפקיד ביטחונות שונים. לפי קביעת הבורסה. אשר מהווים עירבון למימוש החוזה. אם וכאשר יתברר על ידי הבורסה כי רמת הביטחון של אחד מהצדדים או שניהם. לגבי העמידה בחוזה יורדת מתחת לסף הרצוי. שני צדדי החוזה יידרשו להפקיד כספים באופן מידי על מנת להשלים את הביטחונות שהתחייבו אליהם.
אפשרות נוספת היא לבצע פעולת מסחר בבורסה. במטרה לסגור את ההתחייבות. כאשר שני הצדדים יצטרכו לספוג את ההפסד. במידה ויהיה כזה, במסגרת פעולת המסחר. הסוג השני של החוזים העתידיים הנפוצים ביותר בבורסה הוא פורוורד ((Forward, שהינו חוזה שאינו סטנדרטי, בשל העובדה שהוא נעשה בהתאמה אישית לשני צדדי העסקה – כלומר התנאים כמו סוג הנכס ומחירו, ואורך החוזה, נקבעים באופן אישי. נכס הבסיס של מסחר הקשור בחוזה עתידי מסוג זה, הינו מט"ח. נציין כי בשני סוגי חוזים אלו גובה הביטחונות הינהם כ- 10 אחוזים מגובה העסקה, וצורת מסירת הנכס בתום תקופת החוזה יכולה להיות כספית או פיזית, בהתאם לסוג הנכס.
מעוניינים להשקיע בבורסה ולהשתמש בחוזים עתידיים? הנה עוד מושגים שכדאי להכיר
ספקולנטים הינם שחקנים מוסדיים או פרטיים אשר פועלים בשוק ההון, אשר משקיעים בחוזים עתידיים. אלו צופים תנודות של מחיר נכס הבסיס, על מנת להצליח לנצל תחזית זאת לעשיית רווחים בשביל עצמם. כך, ספקולנט אשר צופה כי מחירו של נכס מסוים עתיד לרדת בתקופה הקרובה, ימכור חוזה עתידי של אותו נכס, לאדם או למוסד שאינו מודע לתחזית זו. זאת אומרת כי קניית חוזה עתידי נעשית בדרך כלל על ידי הצד שצופה עלייה בערך הנכס המדובר, ואילו מכירה שלו נעשית ברוב המקרים, על ידי מי שחוזה ירידה בערכו של הנכס. מושג נוסף שכדאי לכם להכיר על מנת להרחיב את הידע והכוח שלכם בעולם החוזים העתידיים הוא מגדרים – אלו הם אנשים הרוצים להגן על ההשקעות שלהם מפני הסיכונים אליהם הם חשופים בשוק. לדוגמא, משקיע הצופה עלייה של נכס מסוים, יפעל לקנות חוזה עתידי של אותו נכס, כך שירוויח מתנודת מחיר זו.
לסיכומו של עניין,
לסיכום, חוזים עתידיים מאפשרים לגרוף רווח בזמן קצר, וגם הינם אמינים – בעיקר בשל העובדה שהתחייבותם של שני הצדדים הינה בעיקר מול הבורסה. כמו כן, מחירי חוזים אלו אינם מושפעים משינויים חדים בשוק. על כן, לחוזים עתידיים יתרונות רבים, וכעת – כאשר הינכם בקיאים בתחום, כל אשר נותר לכם לעשות הינו להתחיל להשקיע. בהצלחה!