אדם המעוניין להוריש את רכושו לאחר מותו יכול לעשות זאת באמצעות ארבעה סוגי צוואות. צוואה בכתב, צוואה בעל פה, צוואה בפני עדים וצוואה בפני רשות.
מהם חמשת הגורמים המוגדרים כ"רשות"?
צוואות בפני רשות נעשית באמצעות גורם רשמי או מוגשת לידיו. גורם זה מוגדר כמייצג את הרשויות בישראל, כאשר ישנם חמישה גורמים המוגדרים כ"רשות":
- שופט בית משפט ישראלי.
- חבר בית דין מוסמך.
- רשם לענייני ירושה.
- נוטריון.
- רשם של בית המשפט.
המצווה מוריש באמצעות צוואה בפני רשות את מלוא רכושו או חלק ממנו עבור היורשים העתידיים. כדי לתת לה תוקף משפטי החוק מאפשר:
- להגיש אותה בכתב בפני הרשות
- להקריא בעל פה בפני הרשות
היתרונות של צוואה בפני רשות
לאחר שהבנו מהי צוואה בפני רשות, נסביר מהן היתרונות שלה. צוואה מסוג זה מאפשרת לאנשים בעלי מגבלת שפה, מגבלת דיבור או מכל סיבה אחרת להיעזר בגורם רשמי. האפשרות הזאת מקלה עליהם באופן משמעותי להביע את רצונם ולנסח אותו באופן תקני. צוואה שהוקראה בעל פה, תיכתב על ידי הגורם הרשמי ולאחר מכן תוקרא בפני המצווה בשפתו ותקבל את אישורו הסופי.
צוואה הנעשית בפני רשות מצמצמת את האפשרות לערער על מהימנותנה בשל קשיי שפה או דיבור.
הליך הגשת צוואה בפני רשות
על פי החוק, הגשת הצוואה לידי הרשות נעשית על ידי המצווה עצמו והוא חייב להיות מעל גיל 18. על המגיש לשלם אגרה עבור רשם הירושה במשרד המשפטים. ההגשה כאמור, נעשית בכתב או בעל פה.
כאשר הרישום נעשה על ידי הרשות, על המצווה לאשר את התוכן שלה ולהצהיר כי זוהי צוואתו. במקרה זה, אין צורך בחתימה, הגורם הרשמי מציין על גביה כי היא אושרה על ידו ובכך נותן לה תוקף. לאחר מכן, המצווה יכול להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. מרגע זה ניתן לפתוח אותה רק לאחר פטירתו של המצווה, באמצעות צו קיום צוואה. את הבקשה לצו יכול להגיש אחד מהיורשים אשר מוזכר בצוואה או אדם שיש לו עניין בקיומה.
רוצים לדעת עוד?
* מחפשים עורך דין צוואה/ירושה ?
צרו קשר עם משרד עורכי דין דרור הראל ושות – www.harel-law.com